wat er aan vooraf ging

de border collie

HET BEGIN

Het ontstaan van mijn kennel ”Of Beyonic Eyes” vind zijn oorsprong eigenlijk al in 2006 toen ik op 16 jarige leeftijd mijn eerste hond Benji kocht,
een kruising border collie/herder/kooiker.

Vanaf dat moment wist ik zeker dat mijn volgende hond een border collie zou worden en zo was het begin gemaakt aan mijn onderzoek naar het ras en mijn eerste eigen border collie. Pas in Januari 2012 kwam mijn eerste border collie in mijn leven, Agility Fever From Dutch Pepper ”Yoni”. Toen Yoni twee weken oud was kreeg ik het geluk om een 2,5 jarige reu in huis te nemen die een goed thuis zocht. En zo kwam Ice van de Weimeniershoeve”Ice” in mijn leven.

Doordat ik steeds meer geobsedeerd raakte in het uitzoeken van genetica en lijnen binnen de border collie werd mijn droom om een fokker te worden steeds intenser en zo werd op 01 December 2014 ”ons” eerste nest geboren van 3 prachtige teven met een reu uit werklijnen genaamd Borders at Work Sean. Wie had ooit gedacht dat hij een enorme impact zou hebben in het verloop van mijn kennel.

NIEUWE AANWINSTEN

Helaas hadden we binnen de kennel geen goede start want toen de pups van Yoni en Sean 10 weken waren kreeg ik het nieuws dat Yoni verschillende half broers/zussen met primaire epilepsie bleek te hebben waardoor onze plannen voor een herhaling van de combinatie om zelf een pup te houden verloren gingen.

Verslagen over het feit dat mijn dromen al in duigen waren gevallen kreeg ik te horen dat Sean bij de eigenaar toentertijd een nestje ging krijgen met een geweldig leuke teef uit werklijnen, en zo geschiede het dat  in Mei 2015 Borders at Work Kilay ”Kilay” geboren werd.

In December 2015 werd er een geweldig leuk nest geboren en kon ik mijzelf niet bedwingen om een reu te nemen en zo kwam daar Borders at Work Tim”Caz” in mijn leven maar ging in een gastgezin wonen.

EERLIJKHEID DUURT HET LANGST

Zoals de titel hier hierboven al noemt duurt eerlijkheid het langst en was het eind van 2016 tot eind 2017 een moeilijke periode voor mij als fokker.
In de nacht van 21/22 November 2016 is Yoni gedekt door Ice wat natuurlijk niet de bedoeling was. Ondanks dat ik helemaal geen tweede nest van Yoni wou waren de pups van mijn eigen twee honden wel welkom alleen zat ik met het stukje epilepsie. Ice was ondertussen al meerdere keren vader geworden en zo heb ik heel wat geld uitgegeven om in contact te komen met Neurologen zoals Paul Mandigers en Lisette Overduin. De keuze was abortus met risico’s voor Yoni of de pups laten komen met een kleine kans op pups met epilepsie en zo heb ik besloten om de pups met goed overleg van de neurologen te laten komen.
Op dat moment heb ik gewacht met het openbaar te maken op social media nadat een echo de dracht ook daadwerkelijk bevestigde. Toen ik het verhaal op social media poste kwam er een hele shitstorm over mij heen en uiteindelijk begonnen mensen onwaarheden over Ice en zijn nakomelingen te vertellen als het om het gebied van Epilepsie kwam. Na een hele moeilijke dag met heel veel haat heb ik onder druk de pups van Yoni en Ice met kerstmis 2016 laten wegspuiten. Een hel om je teef dit te moeten zien meemaken. 

Ondertussen stond er een nest gepland met Ice en een teef waar we begin 2017 van te horen kregen dat een pup uit de teef haar eerste nest epilepsie had. De vader van die pup is dus een halfbroer van Yoni die primaire epilepsie bleek te hebben. De fokker heeft op dat moment de dekking geannuleerd, maar kwam hier later op terug. Na hele goede gesprekken hierover te hebben gevoerd met inachtneming van wat de neurologen mij vertelt hadden over het nest van Yoni en Ice, heb ik ingestemd Ice deze teef alsnog te laten dekken. Laat mij direct duidelijk maken dat ik een zeer zorgvuldige fokker ben die zijn keuzes baseert op informatie afkomstig van specialisten. Ice werd dus in Juni 2017 vader, en zoals voor mij gebruikelijk heb ik het nest op mijn website gezet. Niet wetende dat de fokker dit nest dus niet openbaar wou maken. Na een paar dagen werd ik geattendeerd op een post op social media wat al ruim 107!x gedeeld werd en mijn website stond erin. Dus in een korte tijd van nog geen jaar werd ik geassocieerd met onverantwoordelijk fokken, ik ontving zelfs dreigmails.

Mede door deze negatieve publiciteit werd mijn geplande nest met Kilay onmogelijk gemaakt en moest ik opnieuw op zoek naar een geschikte partner, een aantal toekomstige pupkopers verloren het vertrouwen in mij en gingen opzoek naar een andere fokker.

We gaan terug naar het begin van 2017 toen ik Caz had ingeschreven voor een hondenshow. Hij was ondertussen uitgegroeid tot een geweldige reu.
Tijdens de show bleek dat Caz een hele kleine onderbeet heeft die bijna een tanggebit kon zijn. Na een aantal maanden van wikken en wegen kwam ik in contact met een tandheelkundige deskundige die de Casus van Caz op de zelfde avond heeft overlegd tijdens een conference call met allemaal tandheelkundige specialisten. De meningen waren redelijk eensgezind en was er alleen twijfel over de erfelijkheid ervan. Op grond hiervan heb ik besloten om Caz niet in te zetten als dekreu. In Augustus 2017 kreeg ik het bericht dat Caz door persoonlijke omstandigheden niet meer bij het gastgezin kon blijven en is hij bij mij terug gekomen. Echter bleek de reden toch iets anders te zijn want in Oktober is Caz vader geworden van een nest stamboomloze pups. Moeder is bevallen bij een vriendin van het gastgezin en ik kreeg pas na 1,5 week te horen dat er pups van Caz waren. De zoveelste tegenslag die mijn reputatie onder druk kon zetten.. Het verhaal is wel op mijn website verschenen maar ik kon/durfde het niet op social media te posten na alles wat er dat jaar al gebeurd was. 

KILAY'S EERSTE NEST

Eigenlijk vrij snel na het beruchte nest van Ice kreeg ik een aanvraag voor een pup uit Zwitserland. Na weken van contact viel mijn oog eigenlijk steeds vaker op een bepaalde hond uit hun roedel. Na wat vragen gesteld te hebben en uit te leggen wat ik zocht in een toekomstige dekreu voor Kilay dachten zij dat hun reu misschien wel geschikt kon zijn, hij was tenslotte al voor die tijd helemaal getest als dekreu maar ze hadden nog nooit een goede teef voor hem gevonden. En zo bleek de dekreu voor Kilay’s nest toch sneller gevonden te zijn dan gedacht. De reu ”Wrangell Mountain’s Zorro” was de laatste hond uit deze lijn die zijn genen kon doorgeven voordat de lijn helemaal zou stoppen. Op 10 November 2017 is dan ook Kilay’s eerste nest geboren en als kers op de taart waren er internationaal nog genoeg mensen die mij wisten te vinden en werd er ook nog positief over mij gesproken en zo waren alle 6 de pups van Kilay en Takobel al ruim voor de geboorte besproken. Uit deze combinatie heb ik mijn eigen Arctic Gale of Beyonic Eyes gehouden en door het niet overeen komen met een van de pupkopers is ook Blizzard Bo of Beyonic Eyes verbonden gebleven aan mijn kennel omdat hij bij mijn ouders uiteindelijk is gaan wonen.

DE GROTE VERANDERING

Vanaf 2012 zet ik mij zelf in voor allerlei onderzoeken binnen het ras met voornamelijk het onderzoek naar EAOD ( Early Adult Onset Deafness ) maar ook het bekend maken van verschillende ”nieuwe” aandoeningen waar uiteindelijk DNA testen voor zijn ontwikkeld. Na het nest van Kilay heb ik er dan ook voor gekozen om bekendheid te geven aan de problemen binnen dit mooie ras en mijn werk achter de schermen meer openbaar te maken. In het begin werd ik gezien als iemand die problemen opzocht en me niet druk moest maken over ziektes/problemen die nauwelijks voor kwamen in ons ras. Doordat ik steeds een van de eersten was die bepaalde ziektes testte en uiteindelijk zelf dragers van bepaalde ziektes had, werden deze DNA testen serieuzer genomen. Toen in 2019 EINDELIJK via MyDogDNA een DNA test kwam voor EAOD was ik een van de eersten wereld wijd die mijn honden er op getest had aangezien de lijn van Yoni en Ice indirect te maken had met EAOD. Yoni kwam terug als lijder, die ondertussen al doof was geworden en Ice als drager. Vanaf dat moment kwam er op zowel nationaal als internationaal gebied veel belangstelling voor mijn kennis en heb ik heel veel mensen geholpen met het testen van hun border collies. Doordat de EAOD DNA test alleen via een totaalpakket met meerdere testen te koop was en er steeds meer vraag kwam naar de test, kwamen er ineens ook dragers van de andere aandoeningen in het pakket naar voren. Hierdoor werd het testen op deze aandoeningen steeds meer gemeengoed. Na jaren pushen van DNA testen en bekend maken van deze nieuwe aandoeningen kan ik zeggen dat ik, samen met een aantal andere mensen die zich keihard hiervoor hebben ingezet, aan de wieg sta van deze verandering binnen de border collie.

HET EINDE IS IN ZICHT

Midden 2018 plande ik het 2e nest van Kilay en was het plan om zelf een dochter van Kilay aan te houden. Nadat de fokker en eigenaar van de dekreu Speaking Borders Tom een nest had van Tom’s moeder en een andere lijn had ik besloten om een teefje aan te kopen van dit nest en niks te houden van mijn eigen nest van Kilay en Tom. Dus in November 2018 deed Speaking Borders Sky haar intrede in mijn roedel.

De dekking van Kilay en Tom verliep volgens plan en op de dag dat Kilay d’r drachtecho gemaakt werd kreeg ik het nieuws dat Kilay haar broer een nakomeling met epilepsie had gegeven. Natuurlijk een hele domper maar we konden dit nest niet meer ongedaan maken. De kennis die ik ondertussen bezat over epilepsie heb ik openlijk met al mijn pupkopers besproken en zo zijn op 06 Maart 2019 6 prachtige pups geboren die allemaal alweer besproken waren.
De epilepsie van een pup van Kilay’s broer ging mij niet in de koude kleren zitten aangezien deze hond bij bekenden binnen de hondensport zat.

Caz die in 2018 nog bij mij woonde ging in Mei 2018 uit logeren bij een (ex)pupkoper die een pup van Kilay’s eerste nest had terwijl ik naar Zwitserland op vakantie ging. Hier is Caz helaas tegen een boom aangerend en heeft hij 2x een heupoperatie moeten ondergaan. De vrouw waar Caz op vakantie was vroeg of zij voor Caz mocht zorgen tijdens de revalidatie want zij hadden in de vakantie zo een goede band opgebouwd en zo geschiede het dat Caz nooit meer is weggegaan al niet wetend dat dit ook zijn einde bleek te worden…. De vrouw en ik hielden altijd contact en ik zag de honden regelmatig tot het moment dat ze mij kwam assisteren bij Kilay’s bevalling van haar 2e nest met Tom. Op dat moment schreef ze mij dat ik niet moest schrikken, omdat dat de honden erg dun waren. Toen ze bij mij was heb ik een heel moeilijk gesprek gevoerd hier over, maar wie ben ik om niet te geloven dat ze van voermerk veranderd was en dat de honden dat niet wouden eten… Ze is tenslotte altijd onwijs goed voor Caz en Ready geweest. Ik had afgesproken dat ik binnen 8 weken de honden weer wou zien en als ik geen verbetering zou zien dat ik in ieder geval Caz terug zou nemen. Helaas lukte het ons steeds niet om een datum te prikken en heb ik haar geloofd dat het goed ging met de honden, tot het moment dat ik op 02 Augustus 2019 het bericht kreeg dat Caz overleden is aan een vergiftiging. Al mijn alarmbellen gingen af en na 2 dagen pushen heb ik eindelijk te horen gekregen bij welke dierenarts Caz achtergelaten was. Ik heb toen direct de kliniek gebeld en gezegd dat ik Caz kwam ophalen. Er werd mij verteld dat ik binnen 2 uur daar moest zijn want dan werd hij vernietigd. Toen ze Caz brachten zei de dierenarts met een heel zielige blik ”Sterkte” en kreeg ik een schouderklopje. Op dat moment wist ik niet wat ze bedoelde en dacht ik dat het gewoon zakelijk bedoeld was. Ik had ondertussen contact met mijn eigen dierenarts opgenomen en gevraagd of ze hem wilden nakijken. Helaas kwam al snel het bericht dat Caz inderdaad aan ondervoeding was overleden. Een reu die bij mij weg is gegaan met een mooie 17 kilo, Caz was mooi in verhouding tussen spieren en vetpercentage en lag daar op de weegschaal met 8,4 kilo………………..
Op dat moment heb ik er alles aan gedaan om Ready, de pup van Kilay’s eerste nest daar weg te krijgen samen met een fantastisch team wat ik heb opgebouwd van mensen die de vrouw vertrouwde. Na 3 weken wachten op het Duitse rechtssysteem heb ik uiteindelijk zelf de knoop doorgehakt en heb ik de vrouw geconfronteerd. Samen met een pupkoper uit Kilay’s eerste nest die veel ervaring had met dit soort gevallen zijn we om 22.00 uur naar de vrouw gereden en na een hele lange avond zijn we eindelijk om 03.15 uur met Ready naar buiten gelopen. Het was een hoopje ellende van net 12 kilo voor een hele grote reu. Gelukkig heb ik in samenwerking met mijn eigen dierenarts en de specialisten van mijn voermerk Ready op een gezonde manier weten te laten aankomen en heeft hij nu een geweldig leven bij iemand die hem als pup vaker had opgevangen.

Toen de pups van Kilay en Tom naar de ECVO oogspecialist gingen ben ik ook met Gale en Bo gegaan voor hun eerste jaarlijkse oogonderzoek. Hier bleek dat Bo Distichiasis/Ectopische cilie had, een niet erge oogafwijking maar wel iets wat ik steeds meer in het ras zag voorkomen dus heb ik besloten om Bo nooit in te zetten als dekreu terwijl er wel al de eerste aanvragen/plannen voor waren.
Gale was als jonge hond een moeilijk hondje dat niet echt kon focussen in sporten zoals agility en ook in het dagelijke leven waren veel prikkels moeilijk. Hierdoor was ik in contact gekomen met een gedragsdeskundige net over de grens van Duitsland. Zij deed ook agility en na een paar x een consult kwamen we in gesprek. Zo bleek dat ze helaas geen sporthond meer had, en toen heb ik haar aangeboden om te gaan starten met Sky die ondertussen de leeftijd van 7 maanden had bereikt. Ik had namelijk mijn handen nog vol aan Gale en trainde ook nog elke week met Kilay en Yoni. Het was heel moeilijk voor mij maar uiteindelijk hebben we samen besloten dat Sky in gastgezin zou gaan bij de gedragsdeskundige omdat ze dan een betere band voor de sport konden opbouwen. Dit heeft helaas niet lang mogen duren want in het voorjaar van 2020 begon Sky symptomen te ontwikkelen die leken op bij de labrador bekende EIC (Exercise Induced Collapse) Al snel raakten de gedragsdeskundige en ik niet op de zelfde lijn qua volgorde van onderzoeken die ik zou betalen en werd mij gezegd dat ik Sky maar terug moest nemen. Hier heb ik natuurlijk geen moment aan getwijfeld en heb ik haar terug genomen. Eenmaal terug bij mij zijn we haar verder gaan onderzoeken bij onder andere neuroloog Paul Mandigers waar buiten EIC niets uit bleek te komen. Op dat moment kwam er iemand bij mij op de lijst die nog geen andere honden had gehad en  zo is Sky voor een maand op proef naar Rotterdam vertrokken. Hier leek het allemaal goed te gaan en hebben we besloten dat Sky verkocht werd en daar zou blijven. Uiteindelijk kreeg Sky ook daar de zelfde problemen en kwam haar fokker, die ook dierenarts is, erachter dat ze misschien wel het bekende Spikesyndroom kon hebben. Een zeer gevaarlijke vorm van allergie voor gluten. En toen we dit terug gingen kijken kreeg ze altijd de aanvallen na het eten van gluten. Met Sky gaat het nu helemaal goed en hopelijk mag ze gezond een oude hond worden.

HET AFSCHEID

Nadat Caz dus overleden was, de broer van Kilay een pup met epilepsie had gegeven en Bo niet ingezet zou worden, ben ik heel voorzichtig plannen gaan maken voor zowel Gale als Kilay. Begin 2020 zou Gale haar eerste nest krijgen en Kilay eind 2020 haar laatste nest. Echter stopten al deze plannen toen we het nieuws kregen dat ook Kilay’s zus een pup met epilepsie had gegeven. Hierdoor heb ik de drastische beslissing genomen dat Kilay nooit meer een 3e nest zou krijgen en heb ik besloten dat Gale haar plannen uitgesteld zouden worden. Er is namelijk een concept voorstel gemaakt door Paul Mandigers om verantwoord om te gaan met epilepsie in de fokkerij, hier wilde ik mij aan houden. Dit voorstel is terug te vinden op de website van onze Nederlandse kennelclub. Sky haar plannen waren om mijn eigen Ice op haar te gebruiken maar die plannen zijn natuurlijk nooit doorgegaan. Toen Corona in 2020 binnen kwam en ik eind 2020 mijn baan verloor had ik besloten dat Gale door mijn eigen vertrouwde/bewezen dekreu Ice gedekt zou worden die loopsheid. Uiteindelijk werd Gale in Januari 2021 loops en is ze gedekt door Ice. Ook hier hadden we weer een hele lijst met pupkopers die mijn eerlijkheid konden waarderen maar helaas bleek uit de drachtecho dat Gale niet drachtig was. Doordat ik erin geloof dat bepaalde combinaties gewoon niet gepland zijn heb ik er voor gekozen om voor Gale opzoek te gaan naar een andere dekreu. Hier waren de plannen al voor gemaakt en ondertussen stond ook deze lijst weer vol met mensen die mij vertrouwden. Gale werd in September 2021 loops en na 5 dagen loops te zijn kreeg ik het bericht dat een van mijn pups uit het laatste nest van Kilay 2 epileptische aanvallen heeft gehad binnen 24 uur. Tot op heden heeft hij nog steeds geen aanvallen meer gehad maar ik heb toen dus besloten om alle honden van Kilay’s afkomst uit de fok te halen. En zo stopte na 3 nesten mijn complete border collie fokkerij, waar ik jaren in heb geïnvesteerd. Mijn passie, mijn droom die ik voor de zoveelste keer kapot zag gaan en op dat moment was het vuur voor dit ras volledig gedoofd.

Toch wil ik iedereen bedanken die altijd in mij is blijven geloven als fokker en ik hoop dat ik ooit weer met vertrouwen een nieuwe border collie kan kopen als leuke sporthond. Niet meer voor de fok, want het fokken met de border collie is voor mij een afgesloten hoofdstuk.