fokbeleid

en hoe de pups opgroeien

FOK GEDACHTEN

Mijn fokdoelen zijn simpel, ik wil gezonde honden fokken met een geweldig karakter, een grote “will to please” en daarnaast een atletische bouw. De Labrador is van oorsprong een werkhond in hart en nieren en dit wil ik ook zoveel als mogelijk in stand houden.

Voor mij is de Labrador een allround talent die naast de passie voor het jagen/apporteren ook geïnteresseerd is in verschillende hondensporten. Ook al ben ik blij om mijn pups in de jacht/apporteersport te zien, het is voor mij belangrijk dat ze zich ook gemakkelijk kunnen aanpassen aan elke andere vorm van sport. In de nesten die hier geboren worden, doe ik mijn best om ze alle vaardigheden te laten opdoen om goede werkhonden te worden. Belangrijker dan het winnen van kampioenschappen en titels is een geliefd huis waar mijn pups kunnen uitgroeien tot geweldige gelukkige honden. Het doel is dus om werklustige Labradors te fokken en daarom zijn mijn pups niet geschikt als pure show/huishond. Ik verwacht dat mijn gefokte pups een actief leven krijgen met vooral veel mentale uitdagingen.

Het fokken is niet altijd eenvoudig, iedere fokker heeft zijn eigen standaard en doelen. Honden moeten objectief worden gezien met al hun sterke en zwakke punten. Beslissingen moeten worden genomen met zoveel mogelijk (actuele) kennis over lijnen en gezondheidsrisico’s. Daarom zijn al mijn honden die ik gebruik voor de fokkerij getest op alle aspecten van gezondheid die ik belangrijk vind. Ze zijn DNA getest via Embark waar ze DNA getest worden op 200+afwijkingen, maar ook wordt er via Embark getest op een genetische inteeltcoëfficiënt (COI). Daarnaast probeer ik mij actief bezig te houden met de ontwikkelingen binnen het ras en zal indien nodig mijn honden via andere laboratoria DNA laten testen. Verder worden al mijn honden geröntgend op HD(officieel), ED(officieel), OCD(SD) en de wervelkolom, ze krijgen hun reguliere ECVO oogtest incl. gonioscopie. Buiten dat zullen alle fokhonden die ik zelf bezit getest zijn op ectopische ureteren.

Op dit moment volg ik de ontwikkelingen omtrent het ‘fit2breed programma. Zodra het mogelijk is zal ik de gegevens van mijn honden aandragen hiervoor, ten behoeve van de toekomst van de Labrador.

Mijn kennel zal nooit opzettelijk fokken met twee dragers van een ziekte. Ik fok alleen met honden die HD-A of B hebben en getest zijn op ED/OCD en de wervelkolom
(dekreuen buiten mijn kennel om niet altijd).

OPGROEIEN

De pups zullen hun eerste weken bij mij in huis doorbrengen, ze maken deel uit van het gezin en zullen alle zorg krijgen die bij een nest pups hoort. Ze zullen opgroeien te midden van mijn eigen roedel met alle dagelijkse geluiden eromheen. Ik begin met het voeren van rauw vlees rond de leeftijd van 3/4 weken en begin ook zo snel mogelijk met zindelijkheidstraining. Ik streef ernaar om vrij snel aan hun balans en coördinatie te werken. Iets wat in mijn ogen van groot belang is voor een Labrador om zo te leren omgaan met hun lichaam.

Potentiële puppykopers kunnen de pups komen bezoeken zo snel als de moeder er klaar voor is, dit kan per nest dus verschillen. Ik moedig dit aan omdat ik denk dat de bijzondere band die groeit tussen een puppy en ‘hun’ persoon al vroeg ontstaat door herkenning van geur. Zodra de pups oud genoeg zijn om naar buiten te gaan, kunnen ze samen of alleen de tuin verkennen. Ze zullen in deze weken verschillende honden en mensen ontmoeten en zullen geregeld vreemde locaties mogen ontdekken. De pups krijgen een FCI stamboom mee die uitgegeven wordt door de Raad van Beheer. Deze zal tevens ook een DNA-profiel afnemen om te kijken of de ouders ook daadwerkelijk de ouders zijn en zal een registratie chip plaatsen. Daarnaast worden de pups drie keer ontwormd voordat ze naar hun nieuwe baasjes verhuizen.

Ik wil niet zomaar puppy’s verkopen, maar ik sta voor een nieuwe generatie goed gesocialiseerde honden. Daarom doe ik mijn best om de pups de beste start in het leven te geven. Met het verhuizen naar hun nieuwe huizen moet deze taak worden voortgezet door hun nieuwe eigenaren.

Uiteraard blijf ik graag in contact met al onze puppy- (en dekreuen) eigenaren, ik sta ​​altijd voor je klaar voor hulp en advies indien gewenst. Neem daarom gerust contact met mij op!